Автор: Стефан Антонов, Гласове Следвайте ни в ТелеграмКое е по-скандално от

...
Автор: Стефан Антонов, Гласове Следвайте ни в ТелеграмКое е по-скандално от
Коментари Харесай

Министерство на финансите крие колко ще плаща на медии и инфлуенсъри да хвалят еврото

Автор: Стефан Антонов, " Гласове " Следвайте ни в Телеграм

Кое е по-скандално от това страната да заплаща за агитация на външнополитически ход, който с изключение на рисков, е и нестабилно дали ще се случи, тъй като не зависи от нас? По-скандална е пълномащабната инвестиция в пазаруването на мозъците (без сърцата) на всички прослойки с престиж и лидерски позиции за да пропагандираш нещо, и даже да криеш размерите на инвестицията. А като се има поради несигурната политическа среда, може да се окаже, че акцията няма нищо общо с несигурния външнополитически ход, какъвто е приемането на еврото, и да се трансформира в завоалирана форма на предизборна акция. 

Новината е, че предишния четвъртък Координационният съвет за подготовка за приемане на еврото в България одобри обновена тактика за информационна акция за еврото. Предишният й вид се оценяваше на 10 милиона лв.. Сега не се споделя какъв брой ще коства реализацията на акцията, само че съгласно слуховете от партиите на ръководещата коалиция (позната като „ сглобката “) бюджетът й се усилва на 15 милиона лв.. „ Гласове “ попита Министерство на финансите за общия й бюджет, само че вместо да отговори, то разгласява прессъобщение, че афишира конкурс с премия 20 000 лв. за разработване на лого на акцията. 

Актуализираната тактика се простира на 17 страници и съдържа всички най-лоши практики за пазаруване на медиен комфорт, описвани в разнообразни отчети след приемането на България в Европейския съюз като причина за утежняване на медийната независимост. 

Обяснява се, че акцията ще се извърши в три етапи. Първите две са до момента в който влезем в еврозоната, като индикативната цел е 1 януари 2025 година, а третата фаза на тактиката е ориентирана за първите шест месеца, откакто сме приели еврото. Това прави горе долу 18 месеца, в случай че акцията стартира да се осъществя от януари 2024 година. 

Скандалното стартира още с първото изречение за задачата на акцията. „ Целта на Комуникационната тактика е да разпространява процеса на подготовка на Република България за присъединение към еврозоната, както и обезпечаване на информация в първите месеци от фактическото й участие “. При състояние, че България е във фактическо несъблюдение на един от критериите за приемане в еврозоната – този за инфлацията, и се поставят кански старания да избегнем несъблюдение по втори аршин – този за бюджетен недостиг в границите на три % по отношение на брутния вътрешен артикул, осведомителната акция си е чист риск да се похарчат едни милиони доникъде на 2024 година, когато най-късно ще стане ясно ще приемем ли еврото през 2025 година и в случай че отговорът е не, останалата част от осъществяването на акцията ще увисне. Между другото, още през февруари – април следващата година ще си знаем сами какъв брой сме за еврозоната, и отчетите през юни значително ще са официално удостоверение на към този момент известното.
 
Какво вършим обаче, в случай че в този момент разхвърляме 10-15 милиона за акция, не влезем през 2025 година и всичко спре. Ако примерно влезем в еврозоната през 2028 година, когато най-сетне въведем единната валута, ще се харчат ли отново още пари, само че този път за опреснителна акция, тъй като тази се е оказала старания и пари напразно. 

А, че имаме учредения да подозираме нещо сходно е очевидно от километри. На следващата годишна среща „ Бизнесът и държавното управление “, проведена от „ Капитал “ заместник-министърът на финансите Георги Клисурски уточни, че България ще желае политически компромис при оценката за осъществяване на еврокритериите. Едно от петте условия да приемем еврото е инфлацията ни да не бъде повече от 1.5 процентни пункта по-висока по отношение на тази в трите страни с най-ниско повишаване на живота. Е, в България инфлацията варира с сред 4 до 5 процентни пункта над междинното за страните с най-слабо оскъпяване. 

Според Клисурски буферът от 1.5 пункта (над трите страни с най-ниска инфлация) " е въображаем за един свят, в който задачата за инфлацията е била 2%. Сега, когато инфлацията е 6-8%, има някаква логичност и този буфер да бъде малко по-широк. Мисля, че имаме съгласие в Брюксел по този въпрос ", споделя Клисурски пред публиката на събитието на „ Капитал “. Ясно става, че очакванията на държавното управление са Европейската комисия да направи изключение при оценката на България, сходно на това, което направи за Хърватска преди година. Тогава от осредняването на инфлацията се извадиха две от страните с най-ниска инфлация (Малта и Португалия) и Хърватска се вмести. Проблемът е, че при България отклонението е толкоз огромно, че ще би трябвало да се изключат надалеч повече страни, а това опонира даже на обществено поднесеното пояснение, че изключения не се вършат за претендента, а когато ниските цени в дадени страни са неестествено обособени от характерни за съответните страни фактори. 

Тоест обяснението за пред света е, че с цел да се вмести Хърватска от сметките са махнали страни, които наподобяват необичайно, само че с цел да се вмести България ще би трябвало да се махнат много повече страни, които си наподобяват изцяло обикновено и това няма да е прегъване, а чисто обезчестяване на маастрихтския аршин. И макар, че ясно и залагат всичките си очаквания на следващия акт на европейска непоследователност, от Министерство на финансите са склонни да похарчат 10-15 милиона за нещо нестабилно. И това става,  в условия на забавени заплащания (поне към предходната седмица) към юристите, които ни пазят по дело за 2.13 милиарда лв. по делото, което ЧЕЗ води против България, и където се дължат в пъти по-малко пари.  
Още на 29 септември написах, че всяко приемане на България в еврозоната преди 2026 година ще бъде резултат от политически компромис в нарушаване на маастрихтските критерии и след молби на държавното управление ни към Европейската комисия да се смили над нас. Месец по-късно Георги Клисурски призна, че залагаме всичко на картата на компромиса.

И все пак, ще похарчим 15 милиона без да е несъмнено дали компромисът ще се направи. 

Нека погледнем действително към нещата. Кой харчи десетки милиони да пропагандира нещо, което има най-малко 50% риск да не се случи. Кой е подготвен да ръси десетки милиони за медии, маркетингови организации, просветителни институции, отраслови организации, блогъри, инфлуенсъри, пенсионирани химици, прекарали професионалния си живот като банкери по силата на опциите, които открива една незряла народна власт? Кой не стопира да приказва за еврозоната като нещо несъмнено, когато няма нито една индикация за компромис със нарушаването на инфлационния аршин и липсва каквато и да било сигурност, че ще се съблюдава условието за бюджетен недостиг в границите на 3% по отношение на Брутният вътрешен продукт? 

Наблюдаваме опит на „ Продължаваме Промяната “ да увлекат цялото българско общество в измисления свят, който са конструирали в главите си. Впрягането на цялостен набор от институции, чиято работа не е да пропагандират еврото, приказва за грамаден инженеринг за всеобщо промиване на мозъците. В едно рекламно клипче, вероятно на паралелната акция, проведена от Европейската комисия, излъчено по Българска национална телевизия, към този момент чухме, че Стив Джобс бил дете на бежанци, което стигнало върха на бизнеса и това е доказателство за потребността да се основават равни благоприятни условия за всички. Само се премълчава, че Джобс не е прекарал и ден от съзнателния си живот като емигрант, тъй като бива осиновен. Тоест, неговата приложимост в сходно видео е меко казано неуместна. Флайърите на катедра „ Европеистика “ на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ (виж долу), цялостни с погрешни изказвания за еврозоната са позор, който би трябвало да тегне до живот над създателите им и тези, които са ги одобрили, защото академичната автономност ги пази от предявяването на други видове отговорност.

Със сигурност се реализира се един непряк резултат. Ако през 2024 година некоалицията, или сглобката се разпадне и отидем на предварителни избори „ Продължаваме Промяната “ прясно ще са захранили  медиите, неправителствения бранш, браншовите организации и инфлуенсърските среди с едни милиони от парите на данъкоплатеца. Ще са си основали другарски организации тъкмо преди вота или казано известно: „ Винаги се цели към Луната, в случай че не улучиш отново ще си измежду звездите “. В случая, ще си си нараснал бюджета на личната предизборна акция с пари на данъкоплатците. 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР